سوالات متداول
آزما حرف اول کیفیت . . .
سوالات عمومی
- مواد تشکیلدهنده بتن در اکثر نقاط بهراحتی در دسترس است.
- بتن برخلاف سنگهای طبیعی عاری از عیب و نقص است.
- امکان ساخت بتن با مقاومتهای دلخواه و اقتصادی وجود دارد.
- دوام بتن بسیار بالاست.
- میتوان آن را به هر شکل دلخواه قالبریزی کرد.
- بتنریزی مستقیماً در محل پروژه انجام میشود که باعث صرفه اقتصادی میشود.
- هزینه نگهداری بتن تقریباً ناچیز است.
- فرسودگی بتن با افزایش سن آن ناچیز است.
- بتن به دلیل غیر قابل احتراق بودن، ایمنی ساختمان را در برابر آتش افزایش میدهد.
- بتن می تواند دمای بالا را تحمل کند.
- بتن در برابر باد و آب مقاوم است. بنابراین برای ساخت پناهگاه بسیار مفید است.
- از بتن بهعنوان یک ماده عایق صدا میتوان استفاده کرد.
- در مقایسه با سایر مواد مقاومت کششی بتن پایین است.
- بتن شکلپذیری کمتری دارد.
- وزن بتن در مقایسه با استحکام آن نسبتاً زیاد است.
- بتن ممکن است حاوی نمکهای محلول باشد. نمکهای محلول باعث ایجاد شوره در سطوح بتنی میشوند
درجه روانی بتن تازه و سهولت ریختن و کار کردن با آن، کارایی بتن تازه نامیده میشود. کارایی بتن با آزمایش اسلامپ اندازهگیری میشود. تجهیزات اندازهگیری اسلامپ شامل یک مخروط ناقص به ارتفاع 30 سانتیمتر است که قطر بالایی آن 10 و قطر پایین 20 سانتیمتر است. بر اساس استاندارد ASTM C 143، بتن تازه در سه لایه تقریباً مساوی به لحاظ ارتفاعی در مخروط ناقص ریخته میشود و هر لایه با یک میله استاندارد به قطر 1.6 و طول 60 سانتیمتر به تعداد 25 مرتبه متراکم میشود پس از کوبش، سطح نهایی را صاف کرده و مخروط به آرامی به سمت بالا میکشیم. میزان کاهش ارتفاع بتن نسبت به ارتفاع مخروط را به عنوان عدد اسلامپ درنظر میگیریم.
آزمایش اسلامپ بهعنوان شاخصی جهت ارزیابی قوام و کارایی بتن مورد استفاده قرار میگیرد و اغلب به میزان آب اضافه شده به مخلوط بهمنظور افزایش سهولت در بتنریزی وابسته است تست اسلامپ برای بتن معمولی مطابق استاندارد ملی به شماره 2-3203 (DIN EN 12350-2) و برای بتن خودمتراکم مطابق استاندارد ملی به شماره 11270 (ASTM C1611/C1611M) انجام میگردد.
این آزمایش مطابق مشخصات اعلامی توسط استانداردهای مربوطه با استفاده از سینی اسلامپ، مخروط اسلامپ، قیف اسلامپ، میله کوبه و خطکش انجام میشود. هر چه میزان افت مخروط بتنی بیشتر باشد یعنی اسلامپ بیشتر است (مخلوط شلتر است).
مقدار کل سیمان مصرفی برای ساخت یک متر مکعب بتن با رده مقاومتی معین را عیار بتن مینامند.
ته نشینی ذرات درشت مخلوط بتنی باعث برهم خوردن یکنواختی بتن شده و دانه بندی آن را بهم میریزد. این پدیده جداشدگی ذرات در بتن تازه نامیده میشود.
انتقال آب از داخل خمیر سیمان به سمت سطوح بالاتر، از طریق کانالهای موئینه داخلی، بهصورت لایه ای از آب در سطح فوقانی بتن پدیدار میشود که این پدیده را اصطلاحاً آب انداختگی بتن تازه مینامند. این آب انتقال یافته ممکن است حاوی ذرات ریز سیمان هم باشد که سطح بتن پس از خشک شدن بسیار مستعد پوسته شدن و پودر شدگی خواهد بود.
ایجاد شرایط محیطی مناسب برای بتن جهت شروع و ادامه واکنشهای هیدراسیون خمیر سیمان که منجر به طی روند منطقی کسب مقاومت آن میشود، عملآوری بتن نامیده میشود. عملآوری بتن در کارگاه باید تا حد امکان به شرایط عملآوری در آزمایشگاه نزدیک باشد تا انطباق حدودی بین نتایج آزمونهها و شرایط واقعی حصول گردد. البته با توجه به ابعاد و شرایط ویژه هر کارگاه علیرغم تمامی تلاشها ممکن است این انطباق بطور کامل بهوجود نیاید به همین سبب بهتر است نسبت به طرحهای آزمایشگاهی، مقاومت بتن را یک رده بالاتر درنظر گرفت. البته تصمیمگیری پیرامون این موضوع با توجه به شرایط دمایی، کیفیت بتن و بتنریزی، امکانات کارگاه و تجربه مجری و پیمانکار اجرایی و … برعهده مدیر پروژه است.
دوام در واقع عمر مفید خدمت دهی المان بتنی است که در معرض شرایط مختلف محیطی محل استقرار سازه است. از همین رو پیش بینی شرایط محیطی و عوامل تاثیرگذار بر بتن سخت شده در سنین بالاتر جهت طراحی طرح مخلوط متناسب بتن تازه بسیار حائز اهمیت است. همچنین رصد سازه و شناسایی عوامل و علائم مخرب محیطی و مراقبتهای دوره ای باعث افزایش دوام خدمتدهی بتن میشود.
بتنریزی در فصل سرد نیازمند یک برنامهریزی مناسب است تا مطمئن شویم که بتن قبل از رسیدن به حداقل مقاومت حدود 5/3 مگاپاسکال دچار انجماد نمیشود. هنگامی که آب درون بتن، قبل از گیرش یخ میزند، حجم بتن افزایش مییابد و همین امر سب کند شدن هیدراسیون سیمان و در نهایت توقف آن میشود. بهطور کلی رعایت موارد زیر در هنگام بتنریزی در فصل سرد توسعه میگردد:
- استفاده از افزودنیهای زودگیر کننده یا ضدیخ بتن
- پیش گرم کردن یک یا چند جزء تشکیل دهنده بتن تا دمای حدود 20 درجه سانتیگراد
- اصلاح نوع و مقادیر اجزای تشکیلدهنده بتن. بهطور مثال استفاده از مقادیر بیشتر سیمان در طرح یا استفاده از سیمان نوع iii
- عدم استفاده از خاکستر بادی یا سیمان سربارهای در هوای سرد
- عدم انجام بتنریزی بر روی بستر یخ زده یا روی برف
- زدودن برف و یخ موجود در محدودهی بتنریزی
- گرمایش تمام تجهیزات در تماس با بتن از جمله قالبها
- پوشاندن تجهیزات و سطوح با برزنت روز قبل از بتنریزی
- تا حد امکان باید اجزای تشکیلدهنده بتن خنک نگه داشته شود.
- باید تمام تجهیزات و سیلوها با رنگهای روشن آغشته شود تا دمای بتن کاهش یابد.
- بتنریزی در خنکترین دوره شبانه روز انجام شود.
- عملآوری اولیه با استفاده از مواد بازدارنده تبخیر یا محصولات عملآوری انجام شود.
- با توجه به ویژگیهای المان بتنریزی و شرایط دمایی و باد، از بهترین روش عملآوری استفاده شود.
- در صورت مشاهده نقصان در عملآوری، با تغییر روش عملآوری یک روز دیگر به دوره عملآوری اضافه شود.
بهطور کلی عبارت بتن سبک به بتنی اطلاق میشود که دارای وزن واحد حجم 300 تا 1850 کیلوگرم بر مترمکعب باشد.
مطابق تعریف انجمن بتن آمریکا بتن سبک بتنی است که وزن واحد حجم آن بهطور محسوسی از وزن واحد حجم بتن ساخته شده با مصالح سنگی شکسته یا طبیعی کمتر باشد.
گرفتن مجوز بتن ریزی بر عهده مالک یا نماینده قانونی ایشان خواهد بود.
بتن مگر با نامهای دیگری هم چون بتن نظافت یا بتن رگلاژ نیز شناخته میشود و مهمترین ویژگی آن کم بودن عیار سیمان در آن است. بدین معنی که میزان سیمان به کار رفته در آن در مقایسه با بتن سازهای بسیار کمتر است. بتن مگر جهت آمادهسازی بستر خاکبرداری شده برای آرماتوربندی و صفحه گذاری اجرا میشود.
کلیه مناطق شرق، جنوب شرقی، شمال و شمال شرقی تهران، لواسانات و ... در محدوده فعالیت آزمابتن میباشد.
آزمابتن ۷روز هفته به صورت شبانه روزی در حال خدمت رسانی و تحویل بار به شما مشتریان عزیز میباشد.
سوالات فنی
سوالات متداول تخصصیآزمایشات رایج بتن تازه معمولا شامل ارزیابی کارایی (اسلامپ)، میزان هوا، وزن مخصوص و دما است. آزمایشات بتن سخت شده شامل مقاومت فشاری و خمشی، عمق نفوذ آب، آهنگ جذب آب، هدایت الکتریکی و… است.
آیین نامه بتن ایران (آبا)، مبحث نهم مقررات ملی ساختمان و ACI 318 آمریکا از استاندارد رایج بتن در ایران هستند.
بهترین راه کارا کردن بتن تازه استفاده از افزودنیهای کاهنده آب یا روان کننده و فوق روان کننده های بتن است.
بتن یک ماده کامپوزیت است و حدود 12 تا 22 درصد حجم آن را آب تشکیل میدهد. این در حالیست که فقط بخشی از این آب جهت انجام واکنشهای هیدراسیون سیمان مصرف میشود و بقیه بهصورت آب آزاد در بتن باقی مانده و سبب روانی بتن و لغزش بهتر ذرات روی هم میشود. حال به بیان ساده با تبخیر و از دست دادن این آب قاعدتاً کاهش حجمی بهوجود خواهد آمد که به شکل جمع شدن خود را نشان میدهد و منجر به ایجاد ترک میگردد. به همین دلیل است که در کفسازیهای صنعتی سطح درز انبساط عمدی ایجاد میشود.
اکثر کارخانه های مدرن دارای انبارهای بزرگ یا تأسیسات انبار مانندی هستند که حاوی تجهیزات سنگینی است که برای تولید خط مونتاژ استفاده می شود.
وزن مخصوص یا چگالی بتن نسبت جرم به حجم آن است. چگالی بتن معمولی یا بتن C25 حدود 2400 کیلوگرم بر متر مکعب است.
البته این مقدار به عوامل متعددی بستگی دارد و برای بتنهای دیگر متفاوت است.
بر اساس مبحث نهم مقررات ملی ساختمان این کار تنها با اجازه دستگاه نظارتی، تحت کنترل شدید و در هوای گرم که بتن تازه ضمن حمل و قبل از آبگیری و گیرش اولیه تمایل به سفت شدن دارد و آنهم تنها به میزانی که حداکثر ۲۵ میلیمتر افزایش اسلامپ مورد نظر باشد مجاز است ، منوط بر اینکه عمل اختلاط مجدد حداقل به مدت نصف زمان اختلاط ادامه یابد.