انواع روش های نمونه گیری
نمونهگیری بتن یک فرایند مهم برای ارزیابی و آزمون کیفیت بتن است. این فرایند به دقت و صحیح انجام شود تا نتایج آزمایشها و تستها معتبر باشد. برخی از روشهای نمونهگیری بتن عبارتند از:
- نمونهگیری از ماسه و شن: برای تولید بتن، ماسه و شن به عنوان مواد اولیه به کار میروند. نمونهگیری از این مواد به منظور انجام تستهای مرتبط با مقاومت و ویژگیهای فیزیکی آنها انجام میشود.
- نمونهگیری بتن تازه: بتن تازه برای ارزیابی خواص و ویژگیهای آن نظیر زمان تنش، تاکید، کارگذاری و ترکهای سطحی نمونهبرداری میشود.
- نمونهگیری بتن سفت شده: برای ارزیابی مقاومت و ویژگیهای بتن سفت شده بر اساس نیازهای خاص، نمونهگیری انجام میشود.
- نمونهگیری از سازههای بتنی: برای ارزیابی کیفیت و مقاومت بتن در سازهها، نمونهگیری از محلهای مختلف سازه صورت میگیرد.
- نمونهگیری بتن از طرحهای پیشساخته: برای ارزیابی و تست بتنهای استفاده شده در طرحهای پیشساخته، نمونهگیری از قطعات و بلوکهای ساختهشده انجام میشود.
مطمئن شوید که هنگام انجام نمونهگیری بتن، استانداردها و روشهای مناسب برای هر نوع نمونهگیری رعایت شود تا نتایج آزمایشات معتبر باشند.
در این مقاله قصد داریم در مورد نمونه گیری از بتن تازه صحبت کنیم.
برای اینکه بهتر با این مفهوم و روش های نمونه گیری آشنا شوید پیشنهاد میکنیم که تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
نمونه گیری از بتن چیست؟
بهطور کلی و خلاصه منظور از نمونهگیری بتن مجموعه آزمایشهایی است که باید روی بتن به منظور کنترل کیفیت انجام بدهیم.
نمونه های گرفته می شده از بتن باید مشابه و معرف بتن مصرف شده در پروژه باشند تا بتواند ویژگی های بتن را به طور کامل و دقیق منعکس کنند.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر نمونه گرفته شده معرف بتن نباشد نتیجه نهایی آزمایش بر روی مخلوط بتنی به صورت درست منعکس نمی شود.
انجام دادن آزمایش ها حتی اگر به صورت استاندارد انجام شود تا زمانی که نمونه معرف بتن نباشد فاقد هرگونه اعتبار و ارزش است.
لازم است بدانید که استانداردهای مختلفی وجود دارند که نحوه به دست آوردن نمونه را هنگام استفاده از انواع تجهیزات انتقال مشخص می کند.
با توجه به اینکه که نمونه گیری از بتن به دو روش تازه و سخت صورت می گیرد این آزمایش ها امکان انجام به صورت فوری و در محیط کارگاهی را هم دارند.
حجم و میزان نمونه گیری، محل مناسب و شیوه نمونه گیری طبق استاندارد و آیین نامه های رسمی تعیین می شود.
منظور از نمونه گیری بتن چیست؟
آشنایی با روش نمونه گیری بتن
به طور کلی دو روش استاندارد اصلی برای نمونه گیری از بتن وجود دارد، در بخش بعدی هریک را معرفی کرده و توضیح مختصری در موردشان می دهیم
• نمونه گیری از بتن به شیوه استاندارد ASTM آمریکا
• نمونه گیری از بتن به شیوه استاندارد ملی ایران
روش اول نمونه یرداری به شیوه استاندارد ASTM
اولین راه نمونهگیری از بتن آماده، نمونه گیری به روش استاندارد ASTM آمریکا میباشد که برای نمونه برداری از بتن هایی که تازه مخلوط شده اند استفاده میشود.
اولین شیوه برای نمونه برداری که از بتن هایی که تازه مخلوط شده اند گرفته می شود، روش استاندارد ASTM آمریکا می باشد.
از بین روشهایی که برای نمونه برداری بتن استفاده میشود این روش از مقاومت فشاری مناسبی برخوردار است.
زمان نمونه گیری به روش استاندارد ASTMآمریکا
وقتی که میخواهیم نمونه برداری از بتن آماده انجام دهیم باید این نکته بدانیم که هر یک از این روشها حدودا چه مقدار زمان خواهد برد و برای نمونه برداری چه مقدار بتن مورد نیاز است.
در روش استاندارد ASTM آمریکا طول زمانی که برای نمونه گیری بتن گرفته میشود نباید بالاتر از 15 دقیقه برود.
با افزایش تایم نمونه برداری نسبت به 15 دقیقه و از دست دادن زمان مشکلات زیر به وجود خواهد آمد:
• نمونهی نامطلوب و غیرمعرف ثبت می شود.
• هرچه قدر بتن تازه بیکار باشد، چه در تراک میکسر بتن یا در لوله یا در ظرف نمونه برداری، احتمال جدا شدن اجزای بتن بیشتر و بیشتر میشود.
• طبق این استاندارد اگر بیشتر از 15 دقیقه زمان سپری شود نمونه گرفته شده قابل استفاده و استناد نمی باشد.
میزان نمونه برداری بتن در روش استاندارد ASTM آمریکا:
در این شیوه نمونهبرداری باید این نکته توجه کرد که که نمونه برداری از بتن به مخلوطی که بتن از آن خارج میشود بستگی دارد.
پس، مقدار و حجمی از بتن که قرار است نمونه گیری شود باید به اندازه 1 فوت مکعب باشد. حتما برایتان سوال می شود که چرا باید مقدار نمونه برداری از بتن به این اندازه باشد! - مقداری که برای نمونه برداری مشخص میشود به اندازه کل بتن استفاده شده در مخلوط بستگی دارد.
- اگر قالب نمونه برداری مکعبی حجمی کمتر از 1 فوت مربع باشد مقدار کافی از بتن را برای انجام درست تمام آزمایش های مورد نیاز سیلندرهای مقاومت فشاری نمی تواند فراهم کند.
دومین شیوه نمونه گیری از بتن به روش استاندارد ملی ایران:
اما شیوه دوم نمونه برداری از بتن، نمونه برداری با استفاده از روش استاندارد ملی ایران میباشد. قطعا در این شیوه هدف تعیین روشهای نمونه برداری از بتن تازه به منظور تهیه آزمونهای مورد نیاز برای کنترل کیفیت بتن است.
انواع نمونه برداری از بتن به روش استاندارد ملی ایران:
• تهیه نمونه مرکب
• تهیه نمونه نقطهای
نمونه برداری مرکب
در نمونه برداری مرکب برای نمونه گیری از بتن به روش استاندارد ملی ایران، باید نمونههای بتن را از یک جریان بتن در حال حرکت یا قسمتی از یک تودهی بتن برداشت کرد. این برداشت ها خود به طور کامل با هم قابل ترکیب و مخلوط شدن هستند.
تهیه نمونه نقطهای
اما، برای نمونه هایی از بتن که از یک جریان در حال حرکت یا از یک توده در نقطه ای خاص نمونه گیری شده اند، نمونههای نقطهای نماینده بچینگ نمی باشند و نمی توان از آنها برای ساخت نمونههای تست مقاومت استفاده کرد.
وسایل مورد استفاده در نمونه گیری به روش استاندارد ملی ایران:
به منظور نمونه برداری از بتن به روش استاندارد ملی ایران به یک سری وسایل مخصوص نیاز داریم که به شرح زیر هستند.
چمچه
ظروف
دماسنج
پارچهنمدار
نمونه گیری به روش استاندارد ملی
در نهایت
و در این نوشته سعی کردیم شما را با دو روش نمونه برداری از بتن، یعنی نمونه گیری به روش استاندارد ملی ایران و نمونه گیری به روش ASTM آمریکا آشنا کنیم.
همچنین برای مخاطبین عزیز شرح دادیم که هر کدام از این روش ها به چه شیوه ای انجام میشوند و انواع مختلف آن ها را نیز معرفی نمودیم.
سوال های متداول در مورد روش های نمونه گیری بتن: - برای نمونه برداری از بتن آماده ابعاد قالب مورد استفاده باید به چه صورت باشد؟
ابعاد این قالب ها باید ثابت و استاندارد باشد. استفاده از قالب پیچی مشروط به اندازه گیری دقیق ابعاد آن ها می باشد. - چمچه ای که از آن برای نمونه برداری بتن در استاندارد ملی ایران استفاده می شود چیست؟
وسیلهای است با اندازهای متناسب و استاندارد برای برداشتن بتن، که از مواد غیر جاذب ساخته شده است و معمولاً خمیر سیمان آن را تغییر نمیدهد. - بکار بردن روغن سوخته برای نمونه برداری از بتن آماده مجاز می باشد؟
خیر، استفاده از روغن سوخته و هرگونه مواد نفتی دیگر به جای روغن قالب غیر مجاز می باشد.
بدون دیدگاه